Sista septemer

Kategori: 30 dagar

Dagens poäng:

Powerwalk +5
Gym (överkropp) +5
Planka +5
Bra måltider +15
Köksexperiment +5

Totalt: +35


Ingen maxplankning idag, men totalt 6 minuter och det är allt värt lite points det också! (:



Materialistisk lycka

Kategori: Träningsglädje

Nu finns här inga ursäkter längre! Har man en matta så ska det yogas på den - på tisdag drar det igång. Pepp!  
(Ääälskar att den har ett axelband, hur cool känner man sig inte när man slänger yogamattan över axeln och drar iväg?;)

Gröt som smakar Morotskaka

Kategori: Frukost


Om gröten verkligen smakar morotskaka eller inte får jag nog låta vara osagt, för trots min bullmamma har just morotskakan lyckats gå mina smaklökar förbi. Men ett spännande alternativ till den vanliga gröten var det absolut! Kan tänka mig att den skulle vara ännu godare att ugnsbaka, det måste jag prova nästa gång jag åker hem till norr och har tillgång till ugn igen!

Receptet kommer från Sofie, och förutom att byta havregrynen mot rågflingor och stoppa i en msk psylliumfrön körde jag helt efter receptet. Nästa gång ska jag ha i lite mindre vatten och kanske lite mer banan. 

Himla bra start på söndagen!

The only person

Kategori: Vardag

Har varit dåligt med uppdatering av poängen (kan ha ett visst samband med att dålig ihopsamling av dom). Glömde visst bort dom där ett tag, nya tag!

Gårdagens slutade på blotta +15p.

Dagens då?
Avslappning +10
Bra mat +15p
Planka/sned +3/+3

Totalt: +31p

Första stunden av aktiv avslappning på många många veckor. Får ta och komma igång med det igen, jag vet ju hur mycket det ger.

Feta rödbetor

Kategori: Vardag

Min varannan-dag förkylning har än en gång blossat upp, hurra. Inget gym med andra ord. Tog det som ett tecken på att det var dags att ta tag i alla 'måsten' som jag flitigt skjutit framför mig hela veckan, och det har blivit mycket spring upp och ner i trapporna idag.

Hela veckan har jag suktat efter rödbetor och fetaost (finfin kombo), och det passade fint en dag när orken att laga någonting inte rktigt fanns där, men man ändå vill hålla sig ifrån frukostmaten.

Men nu blir det inget mer spring för idag, nu vankas hemmakväll med bananglass och tända ljus. Regnet lockar inte till några utflyckter direkt. Trevlig lördagkväll!

Alla goda ting är tre

Kategori: Vardag

Idag har jag inte skrivit en, inte två, men hela tre tentor. Så när på att hjärnan överhettade. Dessutom vaknade jag halv tre i natt av att kroppen gick på högvarv och tyckte att det där med sömn är vääldigt överskattat det. Bra uppladdning!
 
Men med lugn och en klase bananer brukar det ju gå vägen och nu är det bara att hålla tummarna. Efter tentan tog mig iallafall till badhuset och simmade bort det mesta av stressen som byggts upp, cyklade hem och är som bäst på väg att ta helg nu!

Fira att första att första delen på terminen eventuellt är avklarad måste man ju också, och då det lyckades tima både augustilönen och CSN på ett väldigt förmånligt sätt måste man ju få klicka hem lite roligt. Lite hampa, spirulina och förhooopningvis något nytt. Kakaonibsen verkar dock vara slut, buhu.

Because I'm worth it liksom.

 

Lite poäng

Kategori: 30 dagar

Dagens points!
 
Styrketräning (ben, rygg) +5
Sned/rak planka +3/+3
Bra mat +15
Stretch +5
Köksexperiment (glass på slikestofu) +5

Totalt +35

Såå blev det träning den här veckan också tillslut, man undrade ju där ett tag. Underbart skönt var det att bryta upp en timme från inläsning och mörbulta lite ben! (trots cykling i spöregn..) Hade ingen riktig plan när jag kom till gymmet, men kände för lite lättare vikter och fler reps, så så fick det bli och det blev väldigt bra.

Over and out.

Mandelgröt

Kategori: Frukost

Laddar i lugn och ro för en heldag av plugg med grötfrukost, tända ljus och ljudet av regn som smattrar mot fönstret. Inte mig emot att det regnar när man ändå måste hålla sig inne större delen av dagen, ger bara lite höststämning till det hela.

Dagens gröt kan hända ser lite tråkig ut på bild, men den satt fint. Rörde ner en (stor) klick mandelsmör när havrekrossen kokat klart, och med mandelsmör kan det bara inte gå fel. Blev härligt krämigt och ännu lite mer mättande. Går ju också väldigt fint ihop med banan.


Nä, pluggdags nu!

Put a point on it

Kategori: 30 dagar

Poängjakten är igång! (ja, jag är en dag efter..)

Dagens poäng:

Powerwalk +5
Bra mat +15
Planka +3
Sned planka +3
Lång stretch +5

Totalt +31

Kom på att man förstås måste få poäng för sneda plankor också, icke att förglömma de små rackarna. Så, för varje minut sned planka +1p.

Hade förövrigt aldrig stretchat idag om det inte var för att jag suktade efter poäng. Så det är ju bra! Imorgon vill jag träääna.

Day 1

Kategori: Frukost

I söndags kände jag hur det kliade i halsen, igår hade det utvecklats till halsont rent av, och idag är det tillbaka på kli-stadiet. Nåväl, hoppar över gymmet idag och hoppas att det hela var högst tillfälligt så att jag kan köra som planerat resten av veckan.

En promenad i höstrusket blev det iallafall, med avslutning på ICA för att fylla på förrådet. Idag påbörjar jag de 30 dagarna! Woop woop! Att överge frukostgröten var det dock inte tal om, känner hur jag har ett uppdämt behov efter långhelgens alla yoghurtfrukostar.


Gamla hedliga rågflinge/chiafrögröt, toppad med kvarg och bär.

En tågresa senare

Kategori: 30 dagar

Karin drog igång en utmaning idag på 30 dagar för att kicka igång träningen och för att rota goda vanor. Väldigt bra initiativ tycker jag, och när AliceAugusta skapade något slags poängsystem var jag bara tvungen att hänga på. Vem älskar inte en poängjakt??

Efter mycket begrundande har jag satt ihop min egna tabell efter mina egna mål och förutsättningar;

Träning:

Att planka i över 3 min ger +3p
Planka i över 5 min ger +5p
Planka i över 6 min ger +10p

Att gå och simma (oavsett tid och längd): +10p
Gå på yogaklass: +10p
Dessa vill jag verkligen få in i träningen, och därför ger dom lite högre poäng.

Styrketräning: +5p
Powerwalk: +5p
De har jag inga problem med att komma iväg på, och behöver då inte samma 'poängmorot'

Långstretch: +5p
Avslappning: +10p


Kost

Köksexpriment: +5p
"Bra" måltid (frukost-lunch-middag)  +5

Småäta: -10
Äta efter kvällsmål: -10
Dricka lightdryck: -5

En höst att bygga upp vad som brutits ner

Kategori: Vardag

Min kropp har inte mått riktigt bra en tid nu. I flera månader har den liksom gått på halvfart; Ofta trött, ständigt småförkyld, svajigt humör, hormoner har ballat ur och min rygg har värkt mer än vanligt.

Den senaste tiden har jag pratat med (och kanske framförallt lyssnat på) diverse människor som är klokare än jagsjälv, och en plan har så smått utformats. En må bra-plan helt enkelt. Inte föga förvånande bygger bra mående på en balanserad kost, fysisk aktivitet och vila. Inga konstigheter.

Träningen vill jag ska ligga på runt fyra pass i veckan - mycket är inte alltid bäst. Det kommer förmodligen inte heller bli speciellt många löparrundor i höst, utan fokus kommer ligga på att bygga upp och på att lugna ner. Hela kroppen ska bli ordentligen genomkörd av vikterna på gymmet minst en gång/veckan (förslagsvis uppdelat på två-tre gånger). Och gärna lägga in bålen två gånger. Resterande av tiden är tänkt att vigas åt yoga och simning.

Kosten då? Den ska bestå av mycket och bra mat helt enkelt. Näringstät och god ska den vara. Ny rätter varvat med gamla beprövade. Alltid sträva efter ett jämt blodsocker (hej mellanmål). Ta reda på vad det är som ger energi och vad det är som bara tar. Mestadels vegetariskt, men försöka få in fisk en-två gånger i veckan. Undvika socker, vitt mjöl, alkohol osv till vardags. Men inga förbud, bara sunt förnuft.

Vad ska annars få denna halvskruttiga kropp att bli nöjd och glad igen? Vila, bra sömnvanor och avkoppling. Goda vänner, varma kramar, friska promenader och bra vardagsrutiner.

Som sagt, inga konstigheter.

Go fruity

Kategori: Frukost

Mamma har i vanlig ordning köpt frukt för ett helt kompani för att jag kommer hem en helg - challenge accepted.
 
Yoghurt/kvargröra med nektarin- och apelsinklyftor. Toppad med kokosflingor.

Söndagslyxigt värre! Satt lite extra fint efter gårdagens vin&chipskväll, höh. Nu ska det pluggas!
 

Just det!

Kategori: Vardag

Hos Annie kan man tävla om ett presentkort hos beachandmotion. Jag har spanat in en rosa löparjacka som jag inte skulle tacka nej till!

:)

Norrlands guld

Kategori: Vardag

Igår tog jag tåget hem till mamma och pappa i norr, för att komma in i tentaplugg-mood och för att bli lite bortskämd. Förhoppningsvis ska det hinnas med lite häng med resterande familj och vänner också.

Dock var det inga pigga ben som begav sig på morgonpromenaden idag kan jag lova, men eftersom jag hade sällskap av världens vackraste fyrbening så var jag glad ändå. Känns dessutom som ett kvitto på en finfin träningsvecka, och nu blir det lugn och ro hela helgen.

Morgonsol

Kategori: Frukost


En näve pumpakärnor fick idag hänga med den sedvanliga rågflingegröten uppkokad med chia- & psylliumfrön. Blir nötigt och ger mycket att tugga på, om man nu är en som gillar att sånt. Toppad med kanel och en massa blåbär.

Idag har jag bara en föreläsning och sen ska jag simma! År och dar sedan nu, verkligen. Ska bli så kul!

Super Mama

Kategori: Träningsglädje


I somras körde jag och mamma en plank-utmaning (inspirerad av Annie), och maxplankade då fem dagar i veckan. Efter det har vi försökt hålla igång det med ca 3-4 ggr i veckan, och förra veckan fick jag ett sms från mamma som berättade att hon hade slagit sitt rekord, och därmed plankat i 6 minuter.

Den ni. Min mamma, 57 bast, plankar i 6 minuter. I sträck.

Det gjorde mig löjligt stolt och galet pepp. Jag har också plankat 6 minuter en gång i tiden men det känns länge sedan nu, nu börjar det allt som ofta darra redan innan fyra. Nu är jakten på 6 minuter är igång! 

4,30 stannade klockan på idag - nya tag imorgon!

Glass i all hasst

Kategori: Vardag

Pustar ut efter en lång skoldag med en skål halvfryst glassröra (storlek enorm - just how I like it), på fryst banan, några rejäla skedar kvarg och turkisk yoghurt, frysta hallon och en gnutta vaniljpulver. Ljuuuvligt.
 

Mitt gym och jag

Kategori: Träningsglädje

För ett par veckor sedan bestämde jag mig att det var dags att införskaffa ett gymkort - jag har klarat mig bra på hemmaträning men nu ville jag ha ett större utbud, lyfta tyngre och ha mer utrymme för variation. Det var dags hel enkelt. Så jag gick på jakt efter ett passande tillhåll, och blev snart tipsad om ett litet gym i närheten.

Generösa öppetider, bra läge och billigast tänkbara vann tillslut över mina tvivel, för jag kan villigt medge att dom fanns där; ett litet, skitigt källarrum med kalla betonggolv, spruckna speglar och med testosteron ingrodd i väggarna - ska lilla jag träna här? Alldeles ensam?
 
Men jag slog bort alla tvivel, köpte mig ett terminskort och nu har jag varit där ett par gånger och har så smått hunnit bo in mig. Än så länge har jag haft det helt för mig själv och kunnat blivit vän med maskiner och hantlar på tu man hand. Och jag har redan bli så kär i mitt lilla gym, tror vi kommer ha massa kul ihop.

En sjundedel

Kategori: Vardag

Det fanns en tid då jag tyckte söndagar var veckans värsta dag. Fre-lördag var över, och söndagen fanns bara till för att invänta måndagen. Jag hade alltid massor av sista minuten-skolgrejer kvar, och jag kunde inte se någon som helst mening med dagen.

Sedan upplyste en klok vän mig att en sjundedel av livet är söndagar (no shit liksom), men det fick mig att tänka om lite. Att vänta och gruva sig inför något (i detta fall måndagar, som aldrig ens är speciellt hemska) i en sjundedel av sitt liv, det är ju rent utav galet.

Nu för tiden ser jag charmen med dagen desto mer; jag älskar planering och förberedelser, och söndag är en planeringsdag. Veckans träning och plugg-scheman ska läggas upp, det ska handlas inför veckan och matlådor ska göras. Om det vill sig riktigt fint så hinns det även med lite småplock i hemmet och en långpromenad på landet.

Just nu är allt roligt småpyssel gjort för den här söndagen och det är dags att förbereda sig inför morgonens seminarium (vissa saker förändras bara inte). Hoppas ni har en bra söndagkväll!
Veckans matlådor = Bönbiffar m. spenat och wasabi, + matvete & sallad.
.

Mumma kardemumma

Kategori: Frukost

Har drömt om kaffedrinken sen sista klunken i torsdags och idag trotsade jag således alla oskrivna regler om att man kanske inte bör använda blendern före klockan nio en söndagmorgon. (Dock snurrade jag in maskineriet i två badlakan för att dämpa ljudet, det måste ju ge några slags pluspoäng i grannsämjan?).
Hur som helst så vågade jag mig på en liiite starkare kaffeskvätt idag, vilket med facit i hand behövdes då jag råkade dra på lite väl mycket hampa. Jag som senast i fredags bedyrade att "hampa smakar ingenting". It does. Men i med kanel och kardemumma, och slurp var det borta. I övrigt fortsätter min fruktfrossa, good times good times.

Eat colors

Kategori: Äta bör man

 


Fråg torghandel till lunchtallrik.

Helgpeppar

Kategori: Träningsglädje

Studsade upp kvart över sju imorse (på min lediga dag!), grabbade träningsväskan och cykelnyckeln och var på väg ut genom dörren när jag noterade det våldsamma smattret mot fönsterbläcket. Cykla till gymmet? i regn? Nej tack, inte idag.

Blev istället en slapp morgon följt av cirkelträning  + lite annat smått och gott hemmavid. Ville gråta fjärde varvet, så jädrans gött. 


Biggaste jordgubbssmoothien och ett par timmar plugg - sen tar vi helg tycker jag!

Post workout

Kategori: Frukost

För någon som inte är nå vidare förtjust i kaffe har jag varit väldigt kaffesugen på sistone, och det blev därför en proteinboostad kaffedrink till efter gym-frukost, gjord på 1 frusen banan, 2 dl havremjölk, ett par skedar hampaprotein och 2-3 msk kallt kaffe. Mixa slät och njut! 
 

Onsdagsgröten

Kategori: Frukost


Havrekrossgröt som fått eftersvälla med frysta jordgubbar och ett par-tre iklippta torkade fikon. Toppad med kokos och mera fikon.

Pigg men snorig, det brukar väl betyda att bacillerna håller på att lämna systemet. Hoppas hoppas! Pimplar grönt julte för att driva ut de små liven (och för den höga höstmysfaktorn).

Chiaplättar

Kategori: recept

Det var liksom kärlek från första stund med dessa små superfrön, och deras användningsområde har fått stanna vid morgongröten på tok för länge. Men igår provade jag att göra chiapudding (behöver modifieras lite), och idag blev det plättar! Riktigt goda, snålade dock lite med kanelen. Nästa gång ska jag bestämt mosa ner lite banan för mer sötma, det brukar ju vara en hit.

1 port (ca fem plättar)
1 dl mjölk
1/2 dl havregryn/liknande (jag använde rågflingor)
1 ägg
1 msk chiafrön
kanel

Mixa havregrynen/rågflingorna lite mjöligt, blanda sedan ihop med resterande ingredienser och låt stå och svälla i kylskåpet ett par timmar. Stek i stekpanna. Lätt som en plätt! 

Servera med lämpliga tillbehör, jag åt med vaniljig kvarg och en massa bär. 

För grötlovers

Kategori: Frukost


Gröt på havrekross och chiafrön. Dog typ grötdöden.

Kickar igång

Kategori: Träningsglädje

Inget riktigt träningsug infann sig förra veckan, och de få pass som blev av var halvhjärtade. Men idag! Idag har jag nya träningsbyxor, och hur kan man vara annat än superpepp då? Ett par SOC från stadium, så jäklarns sköna. De tog mig precis ut på dryga 5 km lugn jogg, och nu är veckan i rullning. Tjolahopp!

Sunday morning

Kategori: Frukost


Härliga söndagmorgon! Underbart höstväder; lite småkyliga vindar som får en att vaknade till ordentligt på morgonpromenaden, men en stark sol som förhindrar att man behöver förfrysa näsan helt.

Dessutom fyndade jag fet yoghurt för fem spänn = hello sunday breakfast.

Omelettlunch

Kategori: Äta bör man

Om sallad var sommarens standadlunch har jag en känsla av att omelett kommer att bli höstens. Snabbt, mättande och går att variera i det oändliga. Bara att knäcka ett par ägg och blanda ner vad man känner för för dagen. Vilket idag var spenat (smakar i princip ingenting, men fylld av nyttigheter), oliver, soltorkade tomater och basilika. Sällskapade fint ihop med morotsstavar, groddar och förstås von Lidls bästa hårdbröd.

Lördagsfrukost

Kategori: Frukost


Naturell yoghurt, kvarg, hemmagjord müsli & äppelbtar. Chiabröd med mandelsmör. Med ett par koppar te förstås.

Det bästa med den här staden är att det finns äppelträd precis överallt. Skördade (/pallade) årets första under morgonens powerwalk. Syrligt, krispigt och kallt. Kändes himla lyxigt.

Dessa mullbär

Kategori: Testar


Blogg på blogg har skrikit ut sin kärlek till de små bären; söt, god och fylld med smak. "En blandning mellan kola och russin" vad det någon som försökte beskriva dom om jag inte minns fel.

Jag har en fråga; Vart är kolan?

Så kan det gå när man bygger upp sina förväntningar till skyarna. Fullt ätbara visserligen, men hade liksom förväntat mig mer.

Studentliv

Kategori: Frukost

Pigg och alert student vaknar i ottan, packar ryggsäcken full med mat och beger sig till bibblan för att lägga vantarna på en mycket attraktiv bok. För att upptäcka att dom öppnar först om 45 minuter. Tur att jag och geggan i burken kan roa oss själva.

Davosgröt på rågflingor, naturell yoghurt, kvarg, chia + psylliumfrön, mandel, hasselnötter, blåbär och kanel. Bäst hittills!

ICA fram och tillbaka

Kategori: Vardag

Septembers första joggingtur stod på schemat ikväll (egentligen på gårdagens schema, men det gick som det gick). Kort, tungt och svettigt sammanfattar rundan kanske bra, piggare ben nästa gång tack!

Hemma blev det ännu en vitaminspäckad kvällssmoothie på frysta bär, kvarg och yoghurt; man måste ju passa på innan kylan hinner ikapp en. Lägg förövrigt märke till blåbärsnaglarna. Hett.
 
 
 

Smoothie

Kategori: Vardag

Terminens första heldag är gjord, tänk att man kan bli så trött av att sitta och bara lyssna en hel dag. Rundar av dagen med en powerwalk och en smoothie som blev till glass;
Naurell yoghurt & frysens alla bär. Varför komplicera?

Müsli

Kategori: recept


Min favoritmüsli är nötig, härligt knaprig och går att kombinera lite med vad man känner för för dagen (men passar nog allra bäst i yoghurt/kvarg tillsammans med banan/äpple och övermycket kanel)
 
Enkel att göra är den också; Mät upp lika delar fiber/havregryn, rågflingor, dinkelflingor (ca 2 dl vardera). Nästan en dl vardera av hackad mandel, hasselnötter, pumpakärnor. Blöt massan med vattan (alt. med lite honung), rosta på 175 grader tills det är torrt.

Fin i glasburk blir den också!

Glass i stora lass

Kategori: Vardag

Kvällsgott; banan/kvargglass som smakade lite väl mycket lakris & toppat med kokosflingor och massa hallon. 

Hämtade ut mitt paket från rawfoodshop idag och först ut att testas var lakrispulvret och kokosflingorna. Tummen upp åt kokosen, gav tuggmotstånd, like like.

Fryslycka

Kategori: Äta bör man

Efter ett år i studentkorridor är lyckan över en alldeles egen frys (på två hela hyllplan) total. Speciellt när den är fylld till bredden med sommarens skörd av blåbär, hallon, broccoli, jordgubbar och svarta vinbär. Åhå.

Träningsveckan

Kategori: Träningsglädje

måndag - spinning (60min bas) + gym
tisdag - gym (axlar, bål, bröst)
onsdag - gym (ben, rumpa)
torsdag - yoga
fredag - hemmaträning (mage/rygg)
lördag - spinning (60 min medelpass)
söndag - vila

Har länge haft en förkärlek till hemmaträning, men den här veckan på friskis har verkligen gett mig mersmak. Måste helt klart kolla upp gymmen i studentstaden. Hemmaträning kan det ju bli ändå!

Fail to prepare, prepare to fail

Kategori: Äta bör man

Idag går flyttlasset hem till studentstaden igen och förberedelserna för en tid utan ugn är i full gång: Mandel- & hasselnötsmöret står och gottar till sig (och luktar ljuvligt), medan en omgång müsli rostas. 
Nu: packning!

1 september - välkommen höst!

Kategori: Vardag

September. Höst. Nystart.

Jag brukar försöka sätta upp lite mål/utmaningar lite då och då sådär, det förgyller vardagen lite att ha något uttalat att jobba med. Nu i sommar har hela familjen varit med i både armhävningsutmaningen och plankutmaningen (väldigt lyckade båda två). I augusti var det lugnare men nu när september är här och startskottet för hösten går tycker jag att det är dags att sätta upp lite nya mål att sträva efter;

- Stretchingen är som sagt något jag är väldigt dålig på och som jag vill lägga lite extra fokus på under en tid, för att få in vanan att alltid avsluta ett träningspass med en ordentlig stretch. Inte bara i all hast tämja ut vaderna mot bildäcket på väg hem.

- Ett uppehåll från lightdryck har jag laddat för mest hela sommaren (ovanor kan man ju inte bryta mitt under semestern tydligen). Det har helt enkelt blivit alldeles för många pepsimax-fikor i sommar. Det är dyrt, onödigt och jävligt ovärt att stoppa kroppen full av skit. En månads uppehåll och jag hoppas ovanan är borta.

- Fortsätta med regelbunden träning och planerade måltider, och hitta en bra rutin nu när skolan drar igång igen.

Tror bestämt det kommer bli en utomordentlig höst!