Hej ugn, välkommen hem

Kategori: Vardag



Titta vad som stod och väntade på mig i min studentkorridor idag! En pluttig liten skruttig ugn!  Alla planer på att ta tag i skolarbetet lades på is och operation rengöring tog vid. Och ser riktigt lovande ut faktiskt; jag börjar kunna se pajer, muffins och ungsbakade rotfrukter inom en snar framtid.

Kokosolja

Kategori: Vardag

Ledig på en måndag, inte fy skam det. Sov lite illa (rytas om fullmåne?), men vaknade ändå hyfsat pigg och fortfarande sugen på den planerade simningen. Vågade mig till och med ner i den medelsnabba banan och fick därmed agera den som blev varvad istället för att själv vara den som varvar pensionärerna i motionsbanan.

Efter dusch och bastu slank jag in på hemköp för att köpa något mellanmålsaktigt men kom istället ut med en burk kokosolja. Sist av alla skulle jag tro, men det att ska bli spännande att prova efter alla lovord!

Stekpannebröd

Kategori: recept

För ett par veckor sedan hittade en påse kikärtsmjöl hem till mig och sen dess har jag varit på jakt efter det perfekta stekpannebrödet. Dagens variant faller kanske inte in under kategorin Perfekt, men det var riktigt gott och det bästa hittills.
 
Ett bröd:
1 dl kikärtmjöl
1 tsk rapsolja
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
en nypa salt
1/2-1 tsk brödkryddor

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölk och olja. Bred ut smeten (som är ganska kletig) i en torr, varm stekpanna. Stek gyllenbruna på mellanvärme och vänd efter ett par-fem minuter.

Här tillsammans med het tomatsalsa.

Ett morgonpass

Kategori: Träningsglädje

En väldigt trött kropp checkade ut fredagkväll men en härligt lördagspigg kropp checkade in imorse. Benen liksom drevs mot garderoben och träningskläderna, sen vidare mot kylen för att peta i lite förfrukost och så mot ytterdörren och iväg. Hade inte varit på gymmet på hela veckan, och åh saknat! Folktomt, tyst och svettigt. Lite ny utrustning hade flyttat in, tummen upp för det! Mest hade gammalt och slitet bytts ut mot nytt och fräscht, men även en del nyheter, bla en stor chins-vänlig ställning som jag redan hatälskar.

Passet då?

Uppvärmning:
cykel till gym+roddmaskin

militärpress
skivstångsrodd
liggande flyes
dips
negativa chins

rygglyft
planka


Nöjd tjej som cyklade hemåt.
 

En middag

Kategori: Äta bör man

 
Igår stötte jag på ett bortglömt saffranspaket i kryddhyllan och idag föll vinterns först snö här i Uppsala. Som gjort för saffranslax! Och det var precis lika gott som jag mindes det. Till det plockade jag ihop broccolimos med fetaost, rårivna morötter, oliver och rödlök.

Slank utan problem ner i en väldigt fredagstrött kropp.

Tabata-planka

Kategori: Träningsglädje


Efter tentaveckor följt av sjukdom är det äntligen lite rutiner och vardag igen, och inte minst när det kom till träningen - och framförallt med plankorna. Omväxling förnöjer heter det ju, och idag blev det tabata-intervaller som fick stå för coreträningen. Roligt och jäkligt effektivt, två svängar och sen var magmusklerna nöjd för idag.

Nu blir det till att krypa ner i pyamasen med ett par koppar te, trevlig onsdag på er!

Namaste

Kategori: Träningsglädje

Fyra veckor med regelbunden yoga, och visst tycker jag att det börjar hända lite! Positionerna kan hållas i någon nanosekund längre, huvudet kommer någon millimeter längre ner mot golvet varje gång och ögonen måste inte vara klistrad mot läraren precis hela tiden. Utveckling! Love it!

Och avslappningen sen.... ahhh. Om man har tur går läraren går runt och kupar sina händer runt ens öron (?!), på ett helt gudomligt sätt. Jag kan förstå om det låter mer udda än skönt, men jag lovar, det skulle det vara värt att gå dit bara för dom där två sekunder av varma, svettiga händer som stänger ute hela världen. Magiskt.  

Livet är ett maraton!

Kategori: Vardag

I veckan har jag, förutom att äta jordnötssmör förstås, också hunnit med att vara ordentligt magsjuk. Usch och fy. Snabbt insjuknad men lyckligtvis också ganska snabbt tillfrisknad, men jag har trots det hållit mig borta från allt vad gym och träning heter. Helt enkelt för att jag inte haft någon lust. Men som ni vet är livet ett maraton och ingen sprint, och när kroppen säger ifrån så är det så, en veckas vila emellanåt gör bara gott. Idag börjar suget så smått komma krypande, så vi får se vart det slutar! Lite utfall kanske? Och någon planka?
Har levt på frukostmat hela veckan, och det blev också dagens lunch: Turkisk yoghurt, kvarg, kokos, hallon, satsumas och jordnötssmör. Fräscht och gott!

Ursäkta tystnaden

Kategori: Vardag


Har varit galet upptagen.

Sjuka mängder till sjukt pris här.

Ugnsbakad gröt

Kategori: Frukost


Äntligen en ugn! Äntligen baka bröd. Äntligen göra mandelsmör. Äntligen Hasselnötssmör.

Äntligen ugnsbakad gröt.

Vad och hur:
1 dl valfria gryn, jag blandade rågflingor, havregryn och fiberhavregryn
1 äggvita
Nästan 1 dl mjölk
1 msk kokosflingor
1/3 mosad banan
En näve blåbär
En gnutta kanel

Blanda blanda, och in i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, till den inte är geggig men inte heller en "kaka".
Toppa med vad du vill, jag hade keso, blåbär och mera kokos. Lördagslyx!

Fredag!

Kategori: Träningsglädje

Tentan skrevs på rekordfart (bra? dåligt? vem vet). En banan på det och så vidare till gymmet; Axlar, rygg, bröst. Och bästa av allt - en och en halv chin (och JA, halvan är väldigt viktig, jag har slitit för den länge nu!). Börjar nääästan våga hoppas på fem innan jul?! Fyra iallafall? Snälla?

Lunchen blev gröööt (att handla har inte varit prio denna vecka), och nu ska jag bara packa ihop väskan och sen ner till tåget. Norrland here I come! Två dagar att bara pusta ut, har längtat hela veckan.


Vackra vackra höst!

Stunder som förtjänar ett blogginlägg

Kategori: Vardag

När det börjar bli riktigt varmt om öronen under en löprunda och man tillslut ger efter och tar av sig mössan.

Det mina vänner, det kan vara bättre än att bli kliad på ryggen det.

I <3 SQUATS

Kategori: Frukost

Morgongym stod på schemat idag, där ben och rumpa skulle få sig en rejäl omgång. Dock vart tiden lite knappt och upplägget på passet fick ändas något, och det slutade med att jag ägnade tiden till att bara göra vad jag tycker är absolut roligast just nu; Squats. Breda, smala, djupa, tunga, lätta. 35 svettiga, underbara minuter.

Sen hem till gröten (lovar att det faktiskt finns lite gröt någonstans därunder), som gav mig lite julfeelings; Rågflingor och psylliumfrön uppkokad med kardemumma och kanel, toppad med kvarg, satsumas, blåbär och kokosflakes.

Fast food

Kategori: recept

Det är inte alltid man (jag) har tid, ork eller ens lust att stå och verkligen laga mat två gånger om dagen, utan många gånger lockar det att bara slarva ihop en lunch. En av mina favorit slarv-luncher är hummuswrap; det går på ett kick, är nyttigt, mättande och framförallt dögott. 

Ooch väldigt simpelt; Man gör helt enkelt sin favorit hummus*, och är det inte bråttom får den gärna gosa till sig i kylen en stund så alla smaker hinner falla på plats. Bred sedan på ett tjockt lager av kikärtsröran på ett fullkornstunnbröd, toppa med skivad rödlök, keso och groddar. Rulla ihop och enjoy.  

*min favorit just nu; kikärtor (duh), citronsaft, olja, vitlök, chilifrukt/sambal oelek, salt & peppar.

Spontanjogg

Kategori: Träningsglädje

När mörkret började göra sig påmind på riktigt bestämde jag mig för att det man inte har lyckats pressa in i huvudet i pluggväg mellan 8-19, ja det får man helt enkelt ta imorgon.

Istället hoppade jag i löparpjuxorna, drog toppluvan över öronen och tog mig ut på lite mållöst, spontant kvällsjogg. Lite drygt 6 km stannade mätaren på, och det kändes alldeles lagomt ikväll. Ingen stress eller krav på prestation, bara sätta ena foten framför den andra och känna lugnet spridas. Njuta av det oranga skenet från gatlycktorna, löven som prassla under fötterna och den klara höstluften i lungorna.
Slank förbi ica på väg hem; svettig löpning kräver en kvällssmoothie! Lite oklart om det verkligen var kombinationen banan och svartvinbär tillsammans med carobpulvret som verkligen var sådär tokgott att min mage jublade, eller om det bara var efter tränings-hungern som lurades. Försvann gjorde den på två röda iallafall!

Pannkaka

Kategori: recept

Jag fick en efterlysning på fler middagstips, och självklart! Läser man den här bloggen kan man ju tro att jag inte gör annat än äter frukost, vilket vore en stor lögn. Idag åt jag till exempel lunch, som säkerligen också fungerar som middag. Och till frukost visserligen, men det är en annan sak.
Lunchen då. Pannkakor paleo-style. Utgick från ett recept från bodycomf, med lite justering.

Ett ägg, 2/3 dl kokosmjölk och ca 2/3 mandelmjöl. Jag hade inget färdigt mandelmjöl hemma så jag malade mitt egna och gjorde det på en typ en halv dl/en stor näve mandlar. Sen glömde jag förstås mäta upp hur mycket det faktiskt blev i mjöl-form, men något sånt på ett ungefär. Dustade i lite kanel och även lite salt (som jag förstått inte är speciellt paleo..busigt!). Stekte i omgångar, insåg att dom fick alldeles för mesig färg, och stekte igen.

Jag fick ut fyra stycken små pannkakor/stora plättar. Smakar inte speciellt mycket kokosmjölk, men desto mer mandel och de är lite crunchy i konsistensen (antar att det förvsinner om man kör på köpemjöl). Jag åt med blåbär, hade jag haft mandelsmör hemma hade säkert också fått åka med.

Svett och pumpa

Kategori: Träningsglädje

Imorse fick jag sällskap på gymmet, väldigt trevligt att ha någon att svettas bredvid som omväxling! Speciellt när denne kunde tipsa mig om lite nya övningar (känner att militärpress och jag kommer bli bundisar hädanefter), och dessutom kunde rädda mig från att krossas av stången när mina stackars små muskler inte orkade med. (Väljer att inte ha mindervärdeskomplex för att mina vikter många gånger var en fjärdedel av hennes..- ni kan ju tänka er hur stor nytta hon hade av min passning vid bänkpress ;).

Sitter just nu och tittar på webföreläsning och torrostar (och äter) pumpakärnor. Jag brukar rosta i stekpannan med lite flingsalt, älskar hur fröna puffar till sig och bli krispiga. Med salt blir det ett fint pluggsnacks!

God morgon

Kategori: Träningsglädje

Ett glas med gift, sen gymmet - då vet man att det är lördag!

Raw friday

Kategori: recept

Det var inte bara incabär jag fick hem i veckan utan också raw carobpulver. Jag var inte riktigt säker på vad jag skulle med det till (om någon har tips på användningsområden dela gärna med dig!), men ett torkat träd som smakar kola kan ju aldrig bli fel tänkte jag och klickade hem.

Inför kvällens fredagsmys har jag gjort några raw food-bollar med carob som smaksättning. Nu har visserligen bara tjuvsmakat smeten ännu, men that was some good smet!


6 st bollar:
30 gram cashewnötter
15 gram sötmandel
3 dadlar
1 msk vatten (ev. lite mer/mindre)
1 tsk carobpulver

Mixa alltihop i matberedare/blender, och rulla till bollar i kokos.

EDIT.
Okej, lite väl söta blev dom. Mer nötter/mindre dadlar nästa gång (: 

YOGA

Kategori: Träningsglädje

Äntligen var det då dags för höstens första yogapass, som jag har längtar! (och tjatat..).

Ny yogastudio, ny lärare och framförallt; en, för mig, helt ny yoga - som var minst sagt utmanande! Hade bestämt mig i förväg att jag skulle älska varenda minut, och åhå, att jag det gjorde! (nåja, kanske inte riktigt varenda minut, när hela jag darrade som ett asplöv undrade jag lite vad tusan jag gjorde där ;).

Känner att det kommer vara riktigt bra för min rygg också (som varit himla bråkig den här veckan) att komma igång med yogan, det var många stabiliseringsövningar och ännu fler "sänk axlarna" och "sträck på ryggen" - påminnelser. Behövligt för en spänd ostbåge som mig.  
 
Glad!

Plocka incabär

Kategori: Frukost

Sovmorgon idag innebar powerwalk och långfrukost. Mycket plock och pill! Gröttallrik, mandlar, hasselnötter, mullbär, fikon, incabär och skivade plommon.

Incabären alltså, fick hem ett paket igår. Allt detta prat om mullbär, men varför har ingen berättat för mig om inca? Syrliga, smakrika och så himla goda. Tvivlar på att min påse kommer överleva helgen.

hokus pokus

Kategori: recept

Gårdagens yogapass fick ställas in eftersom lokalen blivit dubbelbokad. Snopet värre när man är laddad till tänderna. Gjorde någon slags hokus pokus yoga hemma istället, men nja, haha. Blev nog inte riktigt samma sak. Hoppas på bättre lycka imorgon!

Idag bestämde jag mig för att det var dags att variera linssoppan som jag tror att hälften av septembers alla middagar bestod av. Och vad är mer höstigt än rotfrukter? Dessutom annonserade ICA att de sålde rotfrukter för i princip ingenting - förstå besvikelsen när man kommer dit och ser att deras utbud består av kålrot. Endast kålrot.

Men hey, kålrotssoppa är ju också soppa! Speciellt när man kan gräva fram några morötter från kylskåpet och sätta lite färg på't.


Kålrotssoppa. 2-3 port
Tärna en mellanstor kålrot, ett par-tre morötter, en lök och låt koka mjuk med grönsaksbuljong och timjan. Mixa slät. Blanda ner koksmjölk till lämplig konsistens och smak (typ 1-1,5dl). Peppra. Ät.

Utvärdering

Kategori: Vardag

Hur gick det då med September-målen?

För att fatta mig kort så har lightdrycken gått oförskämt smärtfritt och stretchingen får jag jobba vidare på. Ett par celsius har visserligen slunkit ner innan träning (kändes som om ICA hånade mig där ett tag med att sälja dom för 10(!!) kr/st), men det är ju inga mängder, och dessutom var det mest pepsimax/aspartamläsken jag ville utesluta: Så helt klart godkänt. Har liksom inte saknat det ett dugg, vilket jag verkligen trodde jag skulle. Fortsätter oktober, just because I can.

Stretchingen får jag som sagt jobba vidare med. Men jag hoppar aldrig över det helt längre vilket är ett framsteg, men skulle vilja förlänga sektionerna lite. Få in tänket att det kanske är värt att sluta träna fem minuter tidigare om det är bråttom för att stretcha igenom kroppen.

Men det skulle väl vara lite tråkigt om man klarade alla mål man satte upp med en gång!

Ps. Oktober!

Post workout

Kategori: Frukost


Ett inte allt för piggt benpass fick inleda oktober, följt av stor och höstig frukost. Gröt, kvarg, plommon och kokos. Och ägg. Mätt och tankad för dagen!