Mage

Kategori: Träningsglädje

Dagens träning bestod av tre omgångar maxplankning - totalt 10 min rak planka och 4 min sned per sida. Några rygglyft och lång hela kroppen-stretch på det, och jag får betrakta mig som fredagsnöjd. 
Mellis = kylskåpskalla äpplen doppad i kanelkvarg + ett par torkade aprikoser. Lika enkelt som gott!
 
 

Chiadavos

Kategori: Vardag


Dagens frukost; davosgröt gjord på naturell yoghurt, rågflingor, psylliumfrön & chiafrön. Kryddad med kanel, kardemumma och ingefära, toppad med hallon.

Allra längst hemifrån öppnade sig himlen under morgonpromenaden, och ett ihärdigt men varmt sommarregn gjorde både mig och doggy dyblöta på ungefär två sekunder. Det blev till att sätta det lång benet före hemåt. Väl hemma väntade en färdiggjord frukost (behändigt värre); en ny variant av davosgröten. Chiafröna är verkligen behändiga små saker, går att blanda ner i det mesta.

Får se vad dagen har att erbjuda i träningsväg, något litet blir det allt! I kväll vankas middag med mina brudar, håller tummarna att jag får igenom mitt sushi-förslag, höhö.

Stretching

Kategori: Vardag

Precis som varje gång jag har varit på yoga lovar jag mig själv nu dyrt och heligt att sluta fuska med stretching efter träning. Jag är alltid ganska stel, men med dagens träningsvärk var det rent utav löjligt. Och inte blev det bättre av att mamma i princip la upp båda fötterna bakom nacken (kändes det som) och beklagade sig över hur mycket vigare hon var i våras. Man riktigt fylldes av sympati. Not. Men skönt var det, speciellt som det var ganska mycket meditation och avslappning idag, precis vad jag och min ond kropp behövde.

Nu vankas det te och film med lilla mamma. Torsdagsmys.




Yoga för stela kroppar

Kategori: Vardag

Träningsvärken i axlarna hänger kvar sen i tisdags och har idag fått sällskap av sega ben och en väldigt ömmande rumpa. Som gjort för ett yogapass. 
 

God morgon

Kategori: Frukost

Att kliva upp utvilad halv åtta, dricka en kopp te på stående fot medan man gräver fram lite promenadvänliga kläder för att sedan ta hunden i koppel och traska in i skogen, det kan vara den allra bästa möjliga starten på dagen. Bäst av allt är att man är hungrig som en varg när man väl kommer in igen. Dagens frukost blev ett lyckad första försök på att göra smoothie på svarta vinbär; syrligt, svalkande och supergott! Rundade av med ännu en kopp te och ett par finn crisp med mandelsmör och nu jag är redo för gymmet.

Mixa naturell yoghurt, kvarg, 1/2 banan, frysta svarta vinbär, chiafrön.

Post-friskis lunch

Kategori: Äta bör man

Axlar, bröst och ryggparti är härligt skakis efter en förmiddag på gymmet. Körde med lite tyngre vikter än vanligt, och det kändes finfint värre. Hemma väntade sommarens standardlunch nr 1; Sallad
Ägg och keso på ett berg av isbergsallad, gurka, rödlök & groddar. Med mer örtsalt än vad som är okej och det blir världens bästa. På riktigt.

Prova på-vecka på friskis

Kategori: Träningsglädje

...Taggad!

Följa john

Kategori: Vardag

Brödbak

Kategori: recept


(Taskig bild men det var kvällsmys på hög nivå, I promise)

Lite söndagsseg i kroppen och gråväder ute, en dag som gjord för att slå på en lång spellista och ställa sig i köket och prova något nytt. Passande nog hade min nya ristena förpackning med chiafrön ett recept på baksidan som lockade;

2 dl fullkornsvetemjöl
3 dl rågsikt
0,5 dl chiafrön
1 dl havrekärnor
1 dl solroskärnor
2 msk krossat linfrön
1 tsk salt
1,5 bikarbonat
1 tsk mald pomeransskal
2 msk rapsolja
4 dl naturell yoghurt
lite olja till formen

Sätt ugnen på 175grader. Smörj en 1,5-liters limpform med olja. Mät alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Tillsätt yoghurt, olja och sirap och rör ihop en kladdig deg. Grädda i ca 75 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader. Låt svalna lite, slå det sedan ur formen och låt det kallna under en bakduk.

Ett bröd med lite tuggmotsånd, I like it. Avnjöt en med keso och grönsaker, och en med mandelsmör (bäst). Med en stor kopp te förstås. Mätt och belåten.

Born to run

Kategori: bokmal

Det har blivit en hel del timmar på diverse flyg, tåg, bussar och bilar de senaste veckorna (för att inte tala om alla timmar i vänthallar), och jag har många gånger tackar gud för att jag haft tjocka böcker som sällskap. Senaste i raden var Born to run av Christopher Mcdougall. 

Till en början tyckte jag att den var lite trög, att den gick in för djupt på löpteknik och hade för många historier om enastående övermänniskor som kan springa i dagar i sträck utan ansträngning. För någon som tycker att det är rätt lagomt att lunka fram 5 km går det nog inte riktigt att ta in hur långt 100 km är. Än mindre hur det känns att springa dom.

Men ju längre in i boken jag kom desto mer fascinerad blev jag, och ju fler galna historier som kom ju fler ville jag höra. Jag blev snart övertygad om både barfotaskornas briljans (har varit lite skeptisk), och chiafrönas smått magiska egenskaper (var tvungen att köpa ett paket direkt när jag kom hem). När stenåldersmänniskan och neandertalarna kom in i boken var jag fast på riktigt.

Mcdougall skriver på ett underhållande och lättsamt sätt och när jag väl kom in i boken hade jag svårt att lägga ifrån mig den. Man måste bara älska den smittsamma löparglädje som finns boken igenom. 

Så, kort och gott; rekommenderas!

Test - keso fetaost&oliver

Kategori: Testar

 
Fetaost är gott.
Oliver är underbart.
Keso är guds gåva till mänskligheten.

Hur kan det bli annat än en hit tillsammans?

Jag vet inte. Men någon hit var det inte. Dock tyckte jag att den gjorde sig betydligt bättre på finn crisp än till sallad; sältan från oliverna piffade upp det hela. Men föredrar helt klart orginalet.

Träningssug

Kategori: Träningsglädje

Kombinationen utlandsresa, snorig näsa och flytt har gjort att träningspassen de senaste veckorna har kommit lite sporadiskt och utan något riktigt flyt eller struktur. Träningssuget har däremot funnits där hela tiden, och idag planerar jag ett hejdundrande benpass. Typ. Ett benpass iallafall!

Fröknäcke

Kategori: recept

 
Blanda drygt 1 dl vardera av pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön med någon matsked linfrön och 2 ägg. Bred ut på bakplåtspapper, strö lite flingsalt över och grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. 

Knapriga och smått beroendeframkallande, funkar både till eftermiddagsfikat och som morgonmacka!

Hälsa & fitness

Kategori: Träningsglädje

I månadens nummer av Hälsa & fitness finns det ett mini-bootcamp med ett antal cirkelpass med fokus på bla benstyrka och fettförbränning. Med lite knappt om tid för träning idag passade det väldigt bra att prova på ben-delen, och lord så det brände! Tre rundor med benböj av olika slag och sen var på väääldigt skakiga ben jag tog mig in i duschen. Underbart!
 

Kort men intensivt

Kategori: Träningsglädje

Tänkte egenligen satsa på styrketräning för benen idag, men med gårdagens härliga skogsrunda i färskt minne och med solen skinande på en blå himmel kunde jag inte låta bli att snöra på mig löpardojorna igen. Lite fartlek och småövningar av typen "plocka äpplen" och höga knän, med inslag av burpees och svetten rann betydligt mer än igår trots samma korta runda. 

En hel del bärplockning har det också hunnit bli idag, snart är vinterförrådet kirrat!


Hallonsmoothie med mango. Bland det godare.

Startskott

Kategori: Träningsglädje

Helgen fick en finfin start när jag efter jobbet hade så mycket spring kvar i benen att jag stack ut på en runda i skogen. En kort "minns benen fortfarande hur man gör?"-runda visserligen, men efter en månad med endast styrketräning och promenader kändes det klokt att gå ut lite lugnt. Lite plankor och en blåbär/banan-smoothie i kvällssolen på det och kvällen kändes ganska fullbordad.

Mer sånt!

Overnight oatmeal

Kategori: Frukost

Det var nog nästan ett år sedan jag försökte mig på davosgröt för första gången, och blev tämligen besviken. "Kall och degig" tyckte jag, och återgick till yoghurt och müsli som var standardfrukosten just då. Igårkväll bestämde jag mig dock för att det var dags för att ge den mytomspunna frukosten en andra chans.


Hur:
1 dl rågflingor
2 dl naturell lättyoghurt
1 msk psylliumfrön
en liten näve mandlar (10-12 st)
en större näve hallon

Jag blandade helt sonika ihop allt och ställde in i kylen över natten.Toppade med färska hallon och åt efter morgonens powerwalk, och det smakade riktigt bra. Men det gör förstås det mesta efter en svettig runda. Helt klart bättre betyg än förra gången, nästa gång ska jag prova att klippa i lite torkad frukt, tror jag blir smaskens!

Mellanmål

Kategori: Äta bör man

Naturell yoghurt toppad med hallon och smultron direkt från skogen och sommarens sista(?) jordgubbar.
Håhå, sommar!

Ricottalåda

Kategori: recept

Jag misstänker att det kommer skrivas mer om mat och mindre om träning här, dels äter jag mer än jag tränar (höhö), och dels är det ett väldigt bra sätt att samla ihop recept.

Imorse var jag och handlade och min vana trogen gick jag förbi kortdatum/halvapriset-disken (studenttakterna sitter i trots sommarlov), och bland danska korvar och färdig risgrynsgröt fanns en förpackning ricotta för blott tio kronor (kändes otroligt billigt trots att jag egentligen inte har en aning vad dom kostar i vanliga fall). Jag hade ingen som helst erfarenhet av osten sen tidigare men det stod på förpackningen att den påminde om keso - måste vara en hit tänkte jag och tog med hem. Efter lite googlande och idéstjälande hemmavid var jag redo för lite köksexpriment:

Ricottalåda - 4-5 port
Koka 200g fullkornspasta nästan klar. Skölj och ställ åt sidan.
Hacka och fräs en rödlök, vitlök, 1/2 zucchini, en paprika och ett par tomater (eller kort och gott vad du har hemma i grönsaksväg, tror tex champinjoner blir väldigt gott att ha i). Tina broccoli och skiva lite oliver. Bland ihop alla grönsaker.
Blanda sedan pastan med 1 burk ricotta, 2 ägg, 1/2-2 dl keso och 1-2 nävar blandspenat.
Lägg hälften av pastan i en ungsäker form, skyfla över grönsakerna och lägg på det sista av pastan över.
Lägg några tomatskivor ovan, och strö ev lite riven ost efter tycke och smak över.
Grädda i 225°C i ca 20 minuter.

Bjud mor och far, och smit sedan undan disken. Gött!

Gör om gör rätt

Kategori: Vardag

Den här bloggen är tänkt att bli lite utav mitt happy place, jag tror att vi alla behöver ett sådant. Någonstans där man kan gömma sig från krav och måsten och fokusera på vad som gör en glad! Om någon vill titta in är du såklart varmt välkommen.
 
Men för att fatta det kort är detta alltså ännu en blogg om mat och träning, det börjar bli en del! Men egentligen, vad spelar det för roll?